4 Şubat 2016 Perşembe

Kapari-Biberiye-Ceviz ile Harmanlanmış Tam Buğday Ekmeği


Mark Eliyahu- Journey
Ekmek yapma müziği olarak bunu kullandım ben, zaten mutfak işlerinde, uyurken filan iyi giden bir müzik maşallah :)
   

Ekmeğimize geçelim,
 
        Öncelikle yukarıdaki gördüğünüz ekmeği elde etmek için bayağı bir kötü ekmek yedim, aslında iyilerin kötüsü diyelim :) Zaten kimse anasının karnından ekmek yapmayı bilerek doğmuyor, yenilirseniz pes etmeyin. Hatalarını öğrenin, düzeltirsiniz; sonra tekrar denemeye devam ; taki olana kadar Jimmycimler. Hatta bazı ekmeklerimin içi pişmedi dışını küçük küçük kesip çorbalara atmalık ekmek bıdısı yaptım, içlerini tekrar pişirip evsizlere gece gizlice yesinler diye verdim kaçtım filan (Yani ben şu evsizlere yemek verirken "süperior" bir konumda oluyorsun ya, o duyguyu sevmiyorum. Sonuçta ben de onun yerinde doğabilirdim) Kısacası, eğer kötü bir ekmek yaparsanız bu gibi yöntemlerle zararı biraz aza indirgeyip bir yandan da "sevap point" kazanabilirsiniz :)
        Neden kendi ekmeğimi yapacağım ya diye sorarsanız, açıkçası yiyeceğiniz yemeğin yanına ya aslında şulu bulu ekmek güzel gidebilir ya demek hoş oluyor, ve cidden farklı bir tat farklı bir macera her biri :) Ne yediğinizi bildiğiniz için diyet ve spor yapıyorsanız özelikle tavsiye ederim, sonuçta ekmeğinizde bile zeytin yağı olucak. Yemek tarzınızı değiştirdiğinizde elde edeceğiniz şeyleri tahmin bile edemezsiniz, bir fırına sahip olmak bile neler değiştirdi neler. Zaten yazın çıplak koşmazsam tek sebebi topluma olan saygım olur heralde, neyse :) Seviyorum böyle şeyleri başarılı olunca da mutlu oldum, azimli de olunca insan bakalım daha neler gelir başımıza. Mısır ekmeği de yaptım ama onu artık o kadar çok yaptım ki fotografını filan çekmediğim için daha tarifini vermeyeceğim, şimdilik ama o çok kolay sadece çok ince lezzet sırlarım var ama asıl bu tür ekmek sorun oldu bana :D Çok ekmek yemediğimden bitirene kadar 1-1.5 hafta geçiyor hani çok ekmek yapma şansımda olmadı. Tecrübe etme hızım da yavaştı ondan geç kaldım :)

Fırında ekmek yapmanın püf noktaları:
1) Öncelikle ben kuru maya kullandım. Yarım litre ılık suya (ılıktan kastımız maya yaparken şudur, parmağınızı sokarsınız 10 saniye kadar suyun içinde elinizi tutabiliyorsanız o suyun sıcaklığı maya için iyidir), 3-4 tatlı kaşığı şeker ve 1 paket kuru maya bunu derince bir kaba alın, karıştırın ve maya böyle 10-20 dakika canlansın. böyle köpürecek filan :)
Not: Eğer ekmeğinize hurmadır, meyve kurusudur böyle içinde şeker bulunduracak şeyler katmayı planlıyorsanız onları bu aşamada ılık suya atın, ama önemli nokta kesinlikle bu suya tuzdur, turşudur böyle şeyler koymayın, mayanız ölür ekmeğiniz az kabarır; evde kalırsınız...
2) Ekmek işi zahmetten çok beklemek üzerine kurulu, şu mayanın canlanmasını beklerken ekmeğinize koymak istediklerinizi planlayın. Ben bu ekmekte kapari turşusu, biberiye ve ceviz kullandım. Zeytin, beyaz peynir, kurtulmuş domates filan gibi çeşit çeşit renk renk aklınıza ne geliyorsa deneyin, her ekmeğiniz ayrı bir yenilik olur :D 
Not: Evdeki cevizlerinizi 1 günlüğüne buzdolabına koyun, ertesi gün kabuklarının filan kolayca soyulduğunu göreceksiniz, buzluğa koyarak içinde larva varsa larvaların da ölmesine sağlayarak cevizlerinizi daha uzun ömürlü hale getirebilirsiniz. Ben beyaz ceviz severim, taze ceviz yerken elim kınalı gibi kararır ama o da öyle yenen bir şey, gülü seviyorsan dikenine katlanacan hacı :)
Not2: 10-15 adet kapariyi alıp ilk katmanlarını soyuyoruz, genellikle tumurcuklanma yerine 1 pinçik atmanız yeterli olacaktır. Ardından onları bir güzel kıyarak kullanıma hazır hale getiriyoruz.
Not3: Ben biberiyelerimi önceden kurutmuştum. Taze biberiyeleri ilk aldığınızda taze kullanın tabiki ama bir süre sonra kuruyacaklar kendiliğinden, kurumaya başlamadan önceden keserseniz ileride kurusunu kesmeye çalışırken mutfağınızın gizemli köşelerinde biberiye parçaları bulmaktan kurtulmuş olursunuz :)

Kısacası bu aşamada 10-15 adet kıyılmış kapari, 1 avuç kıyılmış cevizinizin ve 1 avuç içi kadar kıyılmış biberiyeniz olması gerekiyor.

3) Başka bir kapta yarım kilo tam buğday ununu, 1-2 tatlı kaşığı kadar tuzu, 2-3 tatlı kaşığı kadar kakaoyu bir güzel karıştırıyoruz. Ardından 2. aşamada hazırladığımız ekmeğiniçine koymak istediğimiz şeyleri koyuyoruz. Herşeyi bir güzel harmanladıktan sonra böyle 2 yemek kaşığı kadar zeytin yağı ve mayamızı bu karışımla bir güzel yoğuruyoruz. Biraz cıvık kulak memesi kıvamı dedikleri kıvamı elde etmelisiniz. Eğer maya çok gelirse biraz beyaz un ile kıvamı yakalamaya çalışın.

4) Normalde size hamuru bir kapta yapmanızı, sonra bu hamuru ekmek yapacağınız tepsiye taşımanızı önericekler, bunu yapmayın; bu hataya aşağı yukarı 3 kere düştüm; kalkmasını bildim ama hatayı bulana kadar neler değiştirdim neler... Yaptığınız karışımı bir ekmek kalıbınız olsun, o ekmek kalıbı yağlayın, hamuru da içine dökün. Ekmeğin üstünü böyle elinizi ıslatıp su ile okşaya okşaya bir güzel nemlendirin. Ben bu ekmekte denemek için şerit halinde susam, yulaf  ve haşhaş koydum ve bu şekilde güzel oldu ama seçenek sizin yani :) Sonra da böyle bıçak yardımıyla  kesikler atın üstüne biraz tamamdır. Ardından üzerini nemli tülbent (allahın macaristan'ında nerden bulcam) ya da strech film ile kaplayın; burada amaç hava almasını engellemek ve üzerine susam, haşhaş, yulaf filan koyduğumuz için kabaran maya strech filme de yapışmıyor olacak. Ve evet dediğim gibi ekmek bekleme işi, bu ekmekte turşu olduğu için ben mayalaması süresini 2 saat tuttum. Kabı böyle havluyla sarıp, oda sıcaklığında 2 saat bekletiyoruz, ve ekmeğimiz mayalanmış oluyor.

5)1.5 saat sonra filan fırınınızı açın şöyle 230 derece civarında ısınmış olması idealdir, çünkü fırını açtığınızda fırının ısısı düşecek biraz ve bizim asıl istediğimiz sıcaklık zaten 200 derece civarı.Yarım saat sonunda da mayanız böyle delikli pörçüklü bir şey haline gelicek.
Not: Fırında alt tarafa 5-10 buz koyulması ekmeğin kurumasını engeller kısa sürede ama ben bu ekmeği yaparken buz koymadım.
6) 40-45 dakika ideal bir süre, uzun mutfak kürdanı ile pişmesi bittikten sonra kürdanı ekmeğe mıhlıyoruz, eğer hamur kalmıyorsa kürdanın etrafında ekmek olmuştur zaten :) Hamur gibiyse biraz daha bekletin :)
7) Ekmek sıcak ama asıl soğuması için beklememiz gerek, ekmeği yine havluya sarıyoruz bekliyoruz ; fakat önemli olan bu bekleme aşamasında ekmeğin altını üstüne getirmeniz. fırında durduğu gibi beklettiğinizde yerçekiminden dolayı ekmeğin tabanına doğru bir yoğunluk elde ediyoruz ve bu hiç tevepsüp etmediğimiz bir davranış biçimi :) Ekmek bu bekleme esnasında iyice halleniyor ve harika bir kıvam elde ediyorsunuz.  Ben elde ettim, yani siz de edebilirsiniz :)

Sonradan eklemek istediklerim:
-Ekmeğin mayalanmasını beklerken çok sıcak yerde bekletmeyin :)
-Yenibahar maya öldürüyor.
-Ekmeğe kesinlikle ceviz, badem, fıstık gibi bir şey koyun :) Böyle granüllü bir yapısı oluyor ve genellikle hoş tepki alıyorsunuz :)
Tebrikler nur topu gibi ekmek sahibi oldunuz.... 

2 yorum:

  1. Instructions were not clear enough, got my dick caught in the oven :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. What a lucky oven... Yeaaayy, we should celebrate this with so many different kinds of Bread Pits!!!

      Sil